Reactie 1

Variaties in heupbelasting bij heupartrose?

 

Mechanische overbelasting speelt een belangrijke rol bij het onstaan en/of de progressie van artrose. Althans, wetenschappelijke studies hebben dit vooral aangetoond voor gonartrose (d.i., artrose ter hoogte van de knie). Veelal worden onderzoeksbevindingen bij gonartrose patiënten vertaald naar de problematiek van coxartrose, artrose ter hoogte van de heup. En mogelijks is dit niet altijd terecht. Het heupgewricht verschilt immers van de knie op verscheidene vlakken, zoals oa. hoe het gewricht is opgebouwd en hoe uitwendige krachten worden getransfereerd doorheen het lichaam bij belasting, zoals bijvoorbeeld simpelweg wandelen. Vanuit dit oogpunt heeft een recente Australische studie, in samenwerking met leden van ons team, onderzocht hoe het gangpatroon verschilt bij personen met heupartrose al naargelang de ernst van de ervaren pijnklachten. De resultaten werden in het voorjaar van 2018 gepubliceerd in het internationale vaktijdschrift Journal of Orthopedic Research.

Het onderzoek kort samengevat:

In deze studie werd bij 68 personen met pijnlijke heupartrose een biomechanische analyse afgenomen. Deze analyse hield in dat verscheidene parameters werden opgemeten zoals oa. de mate waarin uitwendige krachten inwerken op de heup tijdens de steunfase van het wandelen, de wandelsnelheid van de deelnemers alsook de kracht in belangrijke spiergroepen ter hoogte van de heupgordel. De belangrijkste resultaten toonden aan dat het gangpatroon voornamelijk verschilde bij personen met matige/ernstigere pijnklachten vergeleken met de deelnemers met geen-tot-milde pijnklachten. Inderdaad, bij de deelnemers met matige/ernstigere klachten werden grotere uitwendige krachten op het gewricht opgemeten naast een tragere wandelsnelheid en zwakkere heupspieren. Gezien alle metingen op éénzelfde tijdstip werden uitgevoerd blijft het moeilijk een oorzaak-gevolg relatie te achterhalen (d.i., veranderd gangpatroon ten gevolge van de pijn, of omgekeerd?). Desalniettemin helpen deze gegevens ons om beter te begrijpen welke belastingen het gewricht zou kunnen ondergaan al naargelang de ernst van de klachten en het klinische profiel van de patiënt.

Uit:

noun_Walking_231843Michelle Hall, Kim Allison, Tim V Wrigley, Ben R Metcalf, Yong-Hao Pua, Ans Van Ginckel, Kim L Bennell. Frontal plane hip joint loading according to pain severity in people with hip osteoarthritis. J Orthop Res 2018; 36(6):1637-1644.

 

1 reactie tot nu toe

  1. Senrame Frieda

    Ik heb artrose in beide knieen , en heb al een knieprothese in de rechterknie , ook een rechterschouderprothese ….gelukkig dat dit allemaal mogelijk om daar verder met te kunnen leven en vooral verder te kunnen sporten !!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s