Reactie 1

Een wandelstok voor artrose pijn vaak (onterecht) onbemind?

Screen Shot 2018-07-28 at 13.15.23

Knie artrose is één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen bij volwassenen wereldwijd. Vele patiënten zoeken uiteindelijk toevlucht bij operatieve oplossingen, wat ook een economische kost met zich meebrengt. Om deze redenen raden verschillende internationale richtlijnen aan om niet-operatieve behandelmethoden voor personen met artrose te optimaliseren. Naast begeleide therapievormen zoals oefeningen of gewichtsverlies, wordt recent ook meer aandacht besteedt aan “zelf-management” strategieën waarbij, via relatief goedkope en gemakkelijk toepasbare interventies, personen met artrose zelf een actievere rol spelen in de behandeling.

Een voorbeeld van een “zelf-management” strategie is het gebruik van een wandelstok voor artrose pijn. Indien de wandelstok correct wordt gebruikt, kunnen bijvoorbeeld personen met artrose het pijnlijke kniegewricht adequaat ontlasten. De eerste klinische studie bij personen met knie artrose toonde aan dat het regelmatig gebruik van een wandelstok bij het gaan effectief de pijnklachten verminderde. Wandelstokken zijn relatief goedkoop, gemakkelijk te verkrijgen en een correcte techniek is makkelijk aan te leren. Dus, wandelstokken zouden op grote schaal door de patiënten kunnen worden gebruikt, wat het een uitgelezen modaliteit voor zelf-management maakt. Echter, ondanks de vele voordelen, lijkt een wandelstok niet de meest optimale keuze voor alle patiënten met knie artrose. Cijfers tonen aan dat therapietrouw m.b.t het gebruik van een wandelstok relatief laag is en internationale richtlijnen beschouwen een wandelstok dan ook eerder als een aansluitende dan wel een hoofd-behandelmodaliteit.

Inderdaad, niet alle knie artrose patiënten zijn bereid om op langere termijn een wandelstok te gebruiken, ondanks de mogelijke therapeutische voordelen. Een Australische studie, in samenwerking met leden van ons team, heeft onderzocht welke factoren (i) bepalend zijn opdat iemand wel of niet bereid is om een wandelstok te gebruiken voor chronische artrose-gerelateerde kniepijn; en (ii) belangrijk zouden kunnen zijn om te bewerkstelligen dat iemand die nog geen wandelstok gebruikt toch bereid is om deze behandelstrategie te overwegen en blijvend te gebruiken.

Een survey bij meer dan 230 personen met chronische artrose-gerelateerde kniepijn toonde aan dat een hogere leeftijd, hogere body mass index, kniepijn die al 3 jaar of langer duurt en een hogere graad aan kniepijn tijdens het wandelen bepalende factoren zijn voor het al dan niet gebruiken van een wandelstok voor artrose pijnklachten. De respondenten die nog nooit een wandelstok hadden gebruikt rapporteerden dat het aanleren van een juiste wandeltechniek, een individueel correct ingestelde hoogte van de wandelstok, een betere kennis over de voordelen van een wandelstok voor artrose klachten en het aansporen van motivatie voor hen de belangrijkste redenen waren om alsnog het gebruik van een wandelstok te overwegen.De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad Arthritis Care and Research.

Uit:

noun_Cane_197505Hart J, Hinman RS, Van Ginckel A, Hall M, Nelligan R, Bennell KL. Factors influencing cane use for the management of knee osteoarthritis: a cross-sectional survey. Arthritis Care Res (Hoboken) 2017 doi: 10.1002/acr.23494.

1 reactie tot nu toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s