Reactie 0

Diëten best combineren met oefentherapie om knie artrose symptomen te verbeteren

Een nieuwe internationale studie, gecoördineerd door het artrose team, toonde aan dat de combinatie van dieet met oefentherapie beter de pijnklachten verlichtte en fysiek functioneren verbeterde dan wel diëten alleen, bij knie artrose patiënten met overgewicht en/of obesitas. Deze resultaten werden onlangs gepubliceerd in het vakblad Seminars in Arthritis and Rheumatism.

Alle internationale richtlijnen omtrent de niet-operatieve behandeling van knie artrose raden oa. gewichtsverlies, in het geval van overgewicht of obesitas, en/of oefentherapie aan als aanvaarde, eerste-keuze behandelmogelijkheden. Daar waar de individuele effecten van dieet of oefentherapie op artrose symptomen reeds uitvoerig werd onderzocht, bestond er nog onduidelijkheid of de combinatie van de twee behandelopties een éénduidig beter effect veroorzaakte dan wel dieet alleen. Bijkomend erkent men de dag vandaag ook meer en meer de rol van onstekingsfactoren (vb in het gewrichtsvocht of bloed) in het ontstaan en verergeren van artrose, alsook in het onderhouden van artrose klachten, zoals kniepijn. Gezien lichaamsvet een belangrijke bron is van onstekingsfactoren, was het tweede doel van dit project onderzoeken of dieet, al dan niet gecombineerd met oefeningen, een verandering veroorzaakte in de aanwezigheid van zulke ontstekingsfactoren in het bloed.

In dit project werd een meta-analyse uitgevoerd. Deze onderzoekstechniek screent uitvoerig de tot nu toe gepubliceerde studies, weerhoudt al de relevante data uit deze publicaties en voert hierop opnieuw overkoepelende statistische “meta-” analyses uit. De resultaten toonden aan dat, in tegenstelling tot diëten alleen, een combinatie van dieet en oefentherapie de ernst van kniepijn kon verlichten, doch matig op z’n best. Met betrekking tot de mate van hinder tijdens fysiek functioneren in het dagelijkse leven, resulteerde diëten, zowel met als zonder oefentherapie, in een matige verbetering.  Enige effecten op de concentraties van onstekingsfactoren in het bloed waren beperkt.

Dus, diëten gecombineerd met therapeutische oefeningen, bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen of uithoudingstraining zoals wandelen/fietsen, kan symptoomverlichting bieden bij personen met knie artrose en overgewicht/obesitas.

Bespreek met uw huisarts en/of kinesitherapeut vooraleer zulke therapieën te starten.
noun_dieting_257561

Uit: Michelle Hall, Birgit Castelein, Ruth Wittoek, Patrick Calders, Ans Van Ginckel. Diet-induced weight loss alone or combined with exercise in overweight or obese people with knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Seminars Arthritis Rheum 2018; doi: 10.1016/j.semarthrit.2018.06.005. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s