reacties 3

Leiden frequente diepe kniebuigingen tijdens het dagelijkse leven tot ontsteking van het kniegewricht bij artrose?

Personen die frequent de knieën diep buigen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van knie artrose. Activiteiten zoals gedurende een langere tijd knielen, diepe squat-bewegingen maken, trappen lopen en zware lasten heffen of tillen werden reeds in verband gebracht met artrose tekenen of kraakbeenletsels op medische beeldvorming. Een ontsteking van het gewrichtskapsel speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en verder ontwikkelen van knie artrose, maar het blijft tot op vandaag onduidelijk of overmatige belasting de mate van gewrichtsontsteking bij personen met knie artrose beïnvloedt. Immers, er bestaat overvloedig bewijs dat fysieke activiteit en therapeutische oefeningen op regelmatige basis een positief effect hebben op artrose klachten.

Het artrose team heeft recent een studie gepubliceerd in het vakblad Arthritis Care and Research dat bij 594 personen met (een verhoogd risico op) knie artrose onderzocht of het deelnemen aan bepaalde activiteiten met frequente kniebuigingen geassocieerd was met gewrichtsontsteking op medische beeldvorming (magnetische resonantie (MR) scan). inflammatieDe proefpersonen werden gevraagd of ze al dan niet in de voorbije maand, en gezien over een tijdsspanne van één dag, één van de volgende activiteiten hadden uitgevoerd: (i) ten minste 10 keer trappen nemen; (ii) ten minste een half uur knielen; (iii) ten minste een half uur diepe kniebuigingen maken; (iv) het tillen of verplaatsen van lasten van ten minste 10 kg, en (v) ten minste 10 keer een squat positie aannemen en terug rechtstaan. Nadat andere relevante gerelateerde factoren in rekening werden gebracht, toonden de resultaten aan dat alleen knielen voor 30 minuten of langer kon worden geassocieerd met het voorkomen van ontstekingsparameters op MRI.

Onze resultaten suggereren dat, in het algemeen, frequente kniebuigingen geen duidelijk verband leken te houden met tekenen van ontsteking op MRI. Echter, de personen in deze studie maakten deel uit van een groter omkaderend project en werden hiervoor specifiek geselecteerd. Het is dus mogelijk dat deze groep van deelnemers niet representatief was voor alle personen met (een verhoogd risico op) knie artrose. Bijkomend werden de metingen uitgevoerd op 1 tijdstip en deze werkwijze verschaft een beperkt inzicht in een mogelijke oorzaak-gevolg relatie.

Uit:

noun_Sitting Boy_197402Van Ginckel A, Wittoek R, De Mits S, Calders P. Repetitive knee bending and synovitis in people at risk and with knee osteoarthritis: Data from the FNIH Osteoarthritis Biomarkers Consortium. Arthritis Care Res 2018; doi: 10.1002/acr.23760.

 

 

 1. Luisa Trujillo

  Afgelopen december (2018) gaven ze me 3 gelinjecties om mij kniepijn te kalmeren ik heb arthrose.
  Kan ik deze therapie met u voortzetten?
  Ik wacht voor je reactive.
  Dank u
  Luisa

  Like

  • Beste Luisa Trujillo,
   Bedankt voor je bericht. Wij zijn een onderzoeksgroep die oa klinische studies uitvoert om bepaalde behandelingen te evalueren bij artrose patiënten. Wij voeren momenteel geen studies uit met gelinjecties. Ongeacht hiervan, indien u een vervolg behandeling wenst dient u contact op te nemen met uw behandelende arts om uw mogelijkheden te bespreken. Vriendelijke groeten, het studie team.

   Like

 2. Fonteyne Jacqueline

  Ik heb al zes jaar artrose in de linker knie de eerst jaren was de pijn veel feller dan nu.sinds vier jaar doe ik geen trappen meer.Ik eet ook minder vlees dan vroeger. Wandelen gaat ook niet zo goed meer. Ik weet dat ik wel moet blijven bewegen want als ik lang op een stoel zit word ze te stijf als de pijn hevig is neem ik een davalgan is minstsecht voor de maag. Ik vrijf ze ook dagelijks in met fexylgel of motionfree gel.ik denk dat ik niet meer kan doen want ik ben reeds 89jaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s